Ultimul numar al revistei
Mai 2009, anul IV, nr.28
Revista de amenajari interioare si decoratiuni interioare
Arhiva Casa din Casa


Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Decoratiuni Interioare'

» Tesaturi traditionale romanesti

Tesaturi traditionale romanesti Tesaturile, lucrate in cadrul gospodariei proprii, au un rol foarte important în locuinta traditionala, fiind elementele decorative cele mai importante. Ele sunt asezate pe tavan, pe perete, pe mobile, pe culme sau la grinda si sunt diferite ca stil pentru fiecare zona etnografica in parte.
In antichitate, Herodot afirma ca finetea tesaturilor noastre poate fi comparata cu cea a tesaturilor din Roma.
Chiar daca, din cauza perisabilitatii materialelor, cele mai vechi tesaturi decorative taranesti dateaza din secolul al XVIII-lea, mestesugul torsului si tesutului are o veche traditie, razboiul de tesut orizontal fiind cunoscut inca de la inceputul secolului al XI-lea.
Materiale
Tesaturile sunt confectionate din materiile prime existente in gospodarie, avand origine animala (lana oilor, parul caprelor, borangic) sau vegetala (canepa, bumbac, in). Un tip de material nu il exclude pe celalalt, multe tesaturi fiind fabricate atat din fibre de origine animala, cat si vegetala.
La materialele principale de confectie se adaugau, pentru ornamentatie, matase, margele, paiete etc.
Confectionarea culorilor
Tesaturile sunt realizate doar de femei. Acestea se ocupa de cultivatul canepei si al inului, tund lana oilor, prepara fibrele, se ocupa de tesutul la razboi, vopsesc firele, croiesc materialele si apoi le impodobesc.
Culorile erau initial naturale, obtinandu-se din diferite radacini, tulpini si flori sau insecte. Erau cunoscute proprietatile fiecarei plante si insecte, momentul cel mai bun de recoltare si retetele de prelucrare pentru a se obtine o anumita intensitate a culorii.
Cu timpul, obtinerea pe cale naturala a culorilor a inceput sa devina tot mai rara. Dupa primul razboi mondial, introducerea culorilor chimice, cu ajutorul carora se obtin culori primare, a produs o schimbare in cromatica tesaturilor.
Cea mai folosita culoare este rosu, care apare intr-o multitudine de tonuri si nuante, urmata de albastru si negru.
Utilizare
Tesaturile sunt folosite atat pentru uz in gospodarie, fiind asezate de obicei pe pat sau lada de zestre (cerga, tolul, perna), fie in scopuri decorative (scoarte, covoare, fete de masa, stergare, perdele, fete de perna etc.). Exista si tesaturi care se folosesc doar in anumite ocazii, fiind legate de diverse ceremonii (nastere, nunta, inmormantare).
Fie ca decoreaza mesle din bucatarie, living fetele de masa atrag privirea instantaneu si insufletesc orice decor, tesatura din canepa, bumbac, lana sau borangic folosita pentru acoperit masa.
Pana in secolul XVII nu aveam date despre existenta unei tesaturi speciale pentru masa. Ulterior, fata de masa este mentionata in documente cu diferite denumiri:”masa”, “pomeselnic”sau “pomesealnic”.
Fata de masa este o piesa de uz cu caracter decorativa, confectionata din 2-3 foi de tesatura aleasa in razboi, are forma dreptunghiulara, ovala, rotunda si dimensiuni corespunzatoare mesei. Decorul ei variaza in functie de zona si de vechime. Cele mai vechi sunt ornamentate cu verigi subtiri dispuse la distante egale pe tot campul tesaturii. In Transilvania, dungile sunt de culoare brun inchisa sau deschisa. In zona Brasovului fata de masa este lucrata in “ speteaza” avand imprejur dantela sau franjuri.
“Masarita” din Maramures, lucrata in patru ite, are o alesatura formata din carlige si cruci concentrate la capetele tesaturii. in Banat, decoru consta in verigi paralele dispuse pe tot campul tesaturii, in timp ce la capete, perpendicular pe directia verigilor, apare o ornamentatie compacta. Cromatica este alcatuita din alternanta alb si rosu. Pe parcursul timpului decorul fetei de masa s-a amplificat si imbogatit mereu prin adoptarea unor motive si culori noi.
Va e dor de o schimbare a atmosferei din casa ? Nimic mai simplu - schimbati fetele de masa - un efort nu prea costisitor si cu rezultate uimitoare. Va asteptam la Muzeul Taranului Roman pentru a achizitiona fete de masa pentru un interior mai bogat al locuintei.

Publicat pe: 20 August 2007 in Decoratiuni Interioare
Sursa: Simona Hobincu, MTR

Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Decoratiuni Interioare'