Ultimul numar al revistei
Mai 2009, anul IV, nr.28
Revista de amenajari interioare si decoratiuni interioare
Arhiva Casa din Casa


Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Decoratiuni Interioare'

» Arta traditionala si obiecte din lemn ca la bunica acasa

Arta traditionala si obiecte din lemn ca la bunica acasa In acest numar vom vorbi despre gavane, gavanase, copai, copaite,linguri obiecte pe care le puteti intrebuinta in diferite scopuri, pline de farmec si mister, realizate de mesterii tarani cu multã migala si maiestrie. Obiecte care vorbesc de la sine si te intorc cu gandul in trecut la casa bunicii.
Covata sau copaia este un vas de forma unei albii, cioplit dintr-o singura bucata din lemn, cu doua prelunigiri la capete frumos profilate si decorate cu mici crestaturi.
Acestea pot fi utilizate pentru: framantat paine, pastrat faina, spalat rufe, sunt foarte utile si pentru a va înfrumuseta bucataria casei de vacanta.
Gavanele sunt vase de diferite dimensiuni din lemn de paltin, plop ori salcie. Sunt rotunde si se pot utiliza pentru diferite scopuri: cele mici pentru seminte, alune, se poate pisa si usturoiul, cele mijlocii pot fi folosite pentru salate, puteti pune fructe în ele si în decorarea casei punand în ele, scoici, frunze, flori, etc. Acestea sunt doar câteva sfaturi de intrebuintare, dumneavoastra puteti sã le utilizaţi asa cum doriţi.
Lingura este un obiect din lemn de folosinta zilnica compusa din caus si coada, cu larga raspandire in casa taraneasca. Este lucrata din lemn de paltin, frasin, prun, cires, plop, salcie folosite pentru mancat sau amestecat, pentru luat apa din caldare, au corpul cioplit “caucul” cu forme ovaidale, eliptice sau emisferice, coada este frumos ornamentata. In functie de zona si folosinta lingura poarta diferite denumiri” ciorbar”, “ciorbalac”,”cupceana”, “urdar”, etc.
Lingura pentru mancat are coada dreapta si decor geometric perforat în Hunedoara, cu arcuri elegante figurand pasari, pesti, serpi, capete de cai în Gorj, cu forme plastice în care motivul solar este preponderent în Bucovina, Bihor, Arges, etc.
Motivele decorative compuse din crestaturi dispuse pe coada sunt executate cu finete si discretie. Dupa cum ati vazut are multiple utilizari si le puteti utiliza in bucataria dumneavoasta sau în cea de la casa de vacanta.
Acestea sunt doar cateva din obiectele de utilizare si infrumusetare a casei dumneavoastra de vacanta.
Daca doriti sa le achizitionati puteti vizita magazinul nostru din cadrul Muzeului Taranului Roman.
Va multumesc si va astept în numarul viitor pentru noi tendinte de acum un secol.

Publicat pe: 16 Iulie 2007 in Decoratiuni Interioare
Sursa: Simona Hobincu, Muzeul Taranului Roman

Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Decoratiuni Interioare'