Ultimul numar al revistei
Mai 2009, anul IV, nr.28
Revista de amenajari interioare si decoratiuni interioare
Arhiva Casa din Casa


Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Amenajari Interioare'

» Casa Mogos, O Casa in CASA la Muzeul Taranului Roman

Casa Mogos, O Casa in CASA la Muzeul Taranului Roman Casa-n casa, este, deci, casa lui Antonie Mogos, aflata la Muzeul de unde plecase in urma cu 50 de ani. S-a gasit si acum, pentru ea, ca si la prima ei adoptiune, o sala incapatoare, simpla, dar plina de lumina.
Casa este realizata din lemn, fiind conceputa si lucrata integral de mesterul taran. Respectand intr-o oarecare masura planul traditional al caselor din zona comunei Ceauru (Gorj), casa Mogos este in acelasi timp un unicat. Acest taran artist si-a imaginat o casa pe care si-a dorit-o a fi cea mai frumoasa din sat. A lucrat trei ani la ea. Personalitatea si mai cu seama harul sau si-au pus amprenta asupra intregii constructii, atat in ce priveste conceptia, cat si finetea si rafinamentul executiei. In realizarea acestui adevarat giuvaer arhitectural este vorba, fireste, de maiestrie si talent. Bogatia si simplitatea fiecarui detaliu demonstreaza acest lucru. Cu migala, daruire si cu pricepere innascuta, Antonie Mogos a sculptat fruntarele (brauri decorative de-a lungul cerdacului), stalpii, portita cu arcada de la intrare si undrelele (stalpi decorativi fara implicatii in structura de rezistenta). La fel este si coama cu ciocarlani, acele pasari sculptate in sindrila, ingenios insiruite, si care tin loc de coama a casei. Proportiile ideale intre toate elementele constructive se regasesc si in compunerea celor doua hodai, bucataria si camera de locuit, ce pot si comunica intre ele, si pimnita sau camara, cu intrare separata. Nimic nu este strident, toate se afla la locul lor, randuite dupa datina.
Dupa cum observam elementele constructive traditionale se regasesc si astazi in compartimenatrea spatiului interior. Livingul se asocieaza cu elementele vechi de inspiratie traditionala si arhitectura actuala. In prezent acesta este unul dintre stilurile preferate pentru decorarea caselor de vacanta sau a locuintelor cu o arhitectura care face trimitere la casa bunicilor.
Nu ne ramane decat sa va invitam sa rasfoiti in continuare Casa din Casa pentru a afla mai multe despre amenajarile interioare si obiceiurile taranesti folosite tot mai des in amenajarea caselor rustice de vacanta si nu numai, construite astazi.

Publicat pe: 15 Iunie 2007 in Amenajari Interioare
Sursa: Simona Hobincu, Muzeul Taranului Roman

Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Amenajari Interioare'